مدیر مرکز فوق تخصصی درمان ناباروری و سقط مکرر «ابن سینا»، برخی معایب و همینطور مزایای قانون جوانی جمعیت در حوزه فرزندآوری و درمان ناباروری را شرح داد.
دکتر علی صادقی تبار در گفتگو با ایسنا، در خصوص طرح جوانی جمعیت و مواد مطروحه پیرامون غربالگری جنین، اظهار داشت: هیچ گاه در روش های غربالگری به مجرد مثبت شدن احتمال نقص در جنین، نه سقط را تجویز می نماییم و نه انجام می دهیم و هیچ مادری هم بلافاصله بعد از مثبت شدن تست عربالگری سقط نمی کند؛ بلکه از تست های تاییدی که زمان بر است و پیچیدگی خاص خویش را دارد، استفاده می نماییم. در گام اول باید از نرم افزارها و روش هایی که میزان خطای کمتری در آنها ثبت شده، استفاده نماییم و به عبارتی نرم افزار مورد استفاده مثبت و یا منفی کاذب ایجاد نکند.
وی اضافه کرد: سیستم قضایی کشور باید بپذیرد که باتوجه به آمار گذشته نگر در کشور ما، در میان میلیونها غربالگری انجام شده، ندرتا پیش آمده است که در تست های تشخیصی تاییدی خطایی رخ دهد و خدایی نکرده فرزند معلولی به دنیا آید؛ به همین جهت باید از صدور آرای سنگین و دیه های مادام العمر برای کسانیکه در فرآیند این تشخیص دخیل بودند پرهیز شود. چونکه اگر این سیستم های غربالگری نبود هزاران فرزند معلول دیگر هم به دنیا می آمدند که سیستم بهداشتی درمانی مانند سازمان بهزیستی می بایست پروژه های بزرگ با هزینه های سنگین اجرا می کردند که بتوانند این بچه ها را زنده نگه دارند. در سیستم قضایی باید این روش ها تا اندکی سهل شود.
او تاکیدکرد: خدمات غربالگری بسیار پرارزش هستند و به عبارتی اگر در میان مادرانی که در طول ۱۰ سال گذشته این غربالگری را انجام دادند، بررسی نماییم، تعداد زایمان های دارای نقص عضو و عقب افتادگی و عوارض ژنتیکی بسیار محدود است. این درحالی است که در میان مادرانی که این خدمت را انجام نداده اند، شاهد وقوع تعداد زیادی زایمان با نقص عضو و اختلال ژنتیکی هستید که هنوز هم باری از سیستم بهداشتی درمانی کشور را به خود اختصاص می دهند.
وی اضافه کرد: بیمه این تست ها را با هزینه های میلیونی پوشش نمی دهد. این درحالیست که با انجام این تست ها به صورت قطعی می فهمیم آیا جنین مبتلا به بیماری است یا خیر. بدین سان در صورت عدم وجود بیماری، حاملگی ادامه یافته و در شرایطی که مشخص شود جنین مشکل و ناهنجاری دارد، می توانیم ختم حاملگی را انجام دهیم تا از تولد یک فرزند عقب مانده جلوگیری نماییم.
صادقی تبار اظهار نمود: در تشخیص های تخصصی گفته می شود که تست آمونیو سنتز و گرفتن مایع آمونیوتیک از مادر آبستن با وجود این که به شکل ۱۰۰ درصدی می تواند وجود ناهنجاری در جنین را نشان دهد یک درصد خیلی کمی احتمال سقط دارد. ازاین رو می توانیم به جای استفاده از این روش از NIPT یا بررسی قطعات آزاد کروموزم جنین در خون مادر را انجام دهیم که با احتمال ۹۹ درصد در مورد سلامت جنین به ما اطلاعات می دهد. به عبارتی از هر ۱۰۰ مادری که در حین غربالگری تست شان مثبت می شود حدود پنج نفر این آلودگی را دارند و ۹۵ درصد سالم هستند و اینها در تست نمونه با خون مادر یا NIPT مشخص می شود، ولی یک درصد احتمال خطا در انجام این تست وجود دارد.
او تصریح کرد: اگر این یک درصد خطا را بپذیریم و برخورد شکننده و حذفی با مراکزی که این درمان ها را انجام می دهند نداشته باشیم، آن گاه می توانیم از این تست ساده استفاده نماییم. بپذیریم که وقتی از این تست استفاده نمی نماییم درصدی از احتمال به دنیا آمدن فرزند بیمار وجود دارد؛ در صورتی که اگر از تست استفاده نماییم این احتمال نزدیک به صفر می شود. در پزشکی در همه دنیا این حق به افراد داده شده است که فرد می تواند جهت بررسی سلامت خود و فرزندش هم از روش های پر ریسک تر مانند آمینوسنتز استفاده نماید و برای انتخاب این روش پر ریسک تر بیمار را منع نمی کنند؛ چون جزو حقوق او است و او می تواند تست آمینو سنتز با دقت ۱۰۰ درصد انجام دهد.
مدیر مرکز فوق تخصصی درمان ناباروری و سقط مکرر ابن سینا، خاطرنشان کرد: پیشنهاد اجرایی بنده در این حوزه این است که اولا قوه قضاییه از آرای سنگین برای مواردی که به صورت خیلی نادر رخ می دهد و عدم انطباق رخ می دهد، بپرهیزد و دوم این که بیمه ها خدمات غربالگری را زیر پوشش درآورند و در نهایت ما این اجازه را بدهیم که تست های NIPT که از راه خون مادر بدون صدمه به جنین انجام می شود به ما بگوید که ابتلای جنین به بیماری وجود دارد یا خیر و با این اقدامات حدودا احتمال تولد فرزند ناقص صفر می شود.
وی درمورد مواد مطروحه پیرامون انجام سقط قانونی در قانون جوانی جمعیت، اظهار نمود: غربالگری ها در سه ماهه اول و دوم انجام می شود و خیلی از غربالگری ها در سه ماهه دوم قطعی می شود. تست های تاییدی مانند آمینوسنتز و NIPT یا سایر تست ها زمان بر هستند و گاها برخی تست ها مانند کادریوتایپ جنین شاید دو هفته زمان ببرد. در سه ماهه دوم که سن حاملگی مادر به هفته های ۱۷، ۱۸، ۱۹ نزدیک است، روش های تشخیصی که امکان دارد دو هفته زمان ببرد، امکان این را نمی دهد که منتظر پاسخ و روند طولانی برای سقط بمانیم.
وی اضافه کرد: معمولاً در بررسی های سه ماهه دوم کسانی که نیاز پیدا می کنند تست تاییدی انجام دهند، به دقایق و ساعات پایانی وابسته اند؛ چونکه اگر سن جنین از عدد خاصی بگذرد، روح در جنین دمیده می شود و از نظر شرعی و قانونی سقط جنین ولو که قطعی محرز شود که مبتلا به بیماری است، امکان پذیر نبوده و غیرقانونی می باشد. ازاین رو پیشنهاد بنده با دیدگاه پزشکی این است که قاضی محترم در دادگاه چیزی فراتر از تشخیص پزشکی دست شان نخواهد آمد و فرصت یک هفته ای برای صدور جواز سقط و تجدید نظر پیرامون آن در بسیاری موارد امکان پذیر نیست؛ چون انجام تست های غربالگری زمان بر است و فرد معمولاً فرصت سقط را از دست می دهد.
او افزود: با طولانی شدن فرآیند به تعطیلات، مرخصی عوامل و... برمی خوریم و با دمیده شدن روح امکان سقط جنین از دست می رود و چون بعد از دمیده شدن روح سقط، قتل عمد به حساب می آید دیگر باید جنین را نگه داشت و این صدمه رسان است. یک خانواده که فرزند معلول دارد باید تا آخر عمر درد و رنج و سختی های بزرگ کردن کودک را به جان بخرد و تحمل کند و حادثه بدی است که خانواده ای فرزند و پاره تنی داشته باشند که نه می توانند او را رها کنند و نه می توانند به زندگی آرام با او ادامه دهند. پیشنهاد می کنم این مورد در قانون اصلاح گردد و به تیم پزشکی و یا مجوز پزشکی قانونی بسنده کنند.
صادقی تبار درباره موارد ذکر شده در قانون جوانی جمعیت پیرامون درمان ناباروری، اظهار داشت: بندهای پیرامون این مورد خوب دیده شده است. مواد ۴۰، ۴۱، ۴۳ و... این قانون به موارد خوبی در حوزه درمان ناباروری اشاره نموده است. بهتر است بیشتر از این که به زیرساخت ها و تجهیز مراکز کمک نماییم، آن خدمتی که موثرتر است یعنی کمک مستقیم به درمان زوج با پرداخت بخشی از هزینه های درمان را انجام دهیم.
او خاطرنشان کرد: گاهی میلیاردها تومان در ساختمانی که زوج نابارور مقرر است درمان گردد، هزینه می نماییم ولی وقتی زوج برای درمان به این ساختمان می آید، هزینه های درمانی سنگین مانع استفاده درست زوجین از خدمات می شود؛ درحالی که با یک دهم چنین بودجه ای امکان دارد تا ۱۰۰۰ نفر درمان شان به خوبی صورت گیرد. ازاین رو سفارش می کنم از این مبالغ برای اختصاص به درمان استفاده شود؛ چونکه همین هم اکنون در کشور ما به اندازه کفایت برای درمان ناباروری مرکز وجود دارد و یک سری مراکز جدید هم درحال تاسیس است؛ ازاین رو زیرساخت دغدغه جدی نیست بلکه باید به فکر تأمین منابع برای پشتیبانی از زوجین باشیم.
او درباره ایفای نقش بیمه ها در درمان ناباروری، بیان نمود: ما ۳ صندوق اصلی بیمه پایه برای درمان ها داریم و یک صندوق هم صندوق کمیته امداد است. صندوق تأمین اجتماعی که نزدیک نیمی از جمعیت کشور یعنی ۴۴ میلیون نفر زیر پوشش این صندوق هستند، گروه دوم افراد زیر پوشش سازمان بیمه سلامت است و گروه سوم بیمه نیروهای مسلح با جمعیتی نزدیک به ۱۰ میلیون نفر هستند و گروه چهارم کمیته امداد هستند. از بین ۴ بیمه ذکر شده تنها بیمه خدمات درمانی نیروهای مسلح از آذر سال ۱۳۹۹ با عقد قرارداد و پوشش ۱۰۰درصدی با مرکز درمان ناباروری ابن سینا این امکان را برای بیمه شدگان خود فراهم نمود که خدمات درمان ناباروری را به صورت کاملا مجانی دریافت نمایند.
وی اضافه کرد: از اواخر سال قبل مجلس شورای اسلامی قانونی تصویب کرد که به باعث آن بیمه ها مکلف شدند در صدد تنظیم شناسنامه خدمات ناباروری و تعریف کدهایی باشند که این خدمات را شناسایی کرده و با مراکز آغاز به عقد قرارداد کنند و در آبان ماه ۱۴۰۰ بودجه قابل توجهی به بیمه سلامت ایرانی ها واگذار شد که به سرعت این سازمان بیمه گر درحال برنامه ریزی است که در همین مدت باقی مانده از سالجاری بتواند از این بودجه به نحو شایسته استفاده نماید و بیمارانی که به دنبال دریافت خدمات ناباروری هستند را پوشش دهند.
او افزود: گردش پول از راه سازمان های بیمه برای درمان ناباروری توسط بیماران به خوبی لمس نمی شود؛ چونکه سطح پوشش دارو و خدمات رادیولوژی و آزمایشگاهی و خدمات اتاق عمل توسط بیمار حس نمی گردد و اعتماد به این صندوق های بیمه وجود ندارد. پیشنهاد بنده این است که بخشی از این بودجه در صندوق مستقلی با هدف پشتیبانی از درمان های زوجین به غیر از بیمه قرار دهیم و مبلغ اندک ۴ یا ۵ میلیون تومان به هر زوج اختصاص دهیم و آنگاه در کشور خواهیم دید اگر در مجموع چیزی نزدیک ۶۰ هزار سیکل درمان ناباروری انجام می دهیم کافی است با بودجه ۲۴۰ میلیاد تومانی برای هر زوج این امکان را فراهم نماییم که در هر مرکزی که برای درمان آمدند ۴ میلیون تومان به او کمک گردد و این موثرتر است و توسط بیمار بیشتر حس می شود.
وی در انتها خطاب به زوجین نابارور، اظهار داشت: جوانانی که تشکیل خانواده دادند و تصمیم به فرزندآوری دارند باید بدانند فرصت باروری با پتانسیل فعلی آنها در سالهای آتی فراهم نیست. این پتانسیل در خانم ها به شدت افت می کند و در آقایان هم بسته به عوامل صدمه زا در محیط کم می شود. عوامل مضر محیطی در آقایان به شدت بر باروری آنان اثرگذار می باشد و ما شاهد می باشیم که در زندگی های شهرنشینی و صنعتی قوای باروری آقایان بیشتر از سایر مناطق جغرافیایی گرفتار صدمه است. به عبارتی سهم ناباروری مردان بیشتر از زنان است. سفارش ما این است که وقتی در نظر دارند با تشکیل خانواده صاحب فرزند شوند، این اقدام را به سالهای بعد موکول نکنند و هرچه سریعتر نسبت به فرزندآوری اقدام نمایند و اگر خدایی نکرده با مشکل ناباروری مواجه بودند از درمان های زودهنگام بپرهیزند چون درمان های ناباروری در ذات خود زمان بر هستند و امکان دارد لازم به تکرار باشد. تکرار درمان ناباروری به دلیل اشکال در تیم درمان ناباروری نیست بلکه به دلیل فیزیولوژی و نوع درمان است.
منبع: بازی اندروید
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب