بازی اندروید
محمد رحمانیان با انتقاد از بی برنامگی ها در تئاتر

به اندازه مهران مدیری تماشاگر نداریم ولی

به اندازه مهران مدیری تماشاگر نداریم ولی

به گزارش بازی اندروید محمد رحمانیان می گوید: هرچند نمایش های ضبط شده در شبکه نمایش خانگی به اندازه سریال های آقای مدیری تماشاگر نخواهند داشت ولی به هر حال گروهی از مردم به تماشای این آثار خواهند نشست.


این نمایشنامه نویس و کارگردان تئاتر در چهلمین سال فعالیت خود مشغول نگارش نمایشنامه ای تازه درباره کروناست ولی درحال حاضر هیچ تمایلی به اجرای آن ندارد.
او در گفت و گو با ایسنا توضیحات کوتاهی درباره این نمایشنامه می دهد و نقدهای خودرا هم به آن چه بی برنامگی مدیران هنری عنوان می کند مطرح می کند.
نمایشنامه­ تازه او بگفته خودش نامی طولانی دارد؛ «در سالِ بیستمِ کرونا ما هنوز امیدوار بودیم...»
رحمانیان که مشغول نگارش آخرین بخش های این نمایشنامه است، درباره وجه پیشگویانه­ این اثر می گوید: وقتی از دید آیندگان، زمان حالِ خودرا می بینیم، زاویه دیدمان بهتر، واقع بینانه تر و بی عقده تر می ­شود. مثل شخصیت های نمایشنامه های چخوف که کنجکاو هستند بدانند مردمان ۱۰۰ سال یا ۲۰۰ سال بعد درباره آنان چگونه فکر می کنند، من هم دوست داشتم به این فکر کنم که مردمان ۲۰ سال بعد درباره ما و زندگی ما در عصر کرونا چگونه داوری می کنند.
او که درحال حاضر علاقه ای به اجرای این نمایشنامه ندارد، در این زمینه توضیح می دهد: نه شرایط کشور اجازه اجرا می دهد و نه مدیریت فعلی برنامه­ مشخصی برای تئاتر دارد.
این کارگردان که سال قبل نمایش «عشق روزهای کرونا» را در فضای باز تالار وحدت اجرا کرد، یادآوری می کند: گروه ما و گروه امیررضا کوهستانی دو نمایش را در فضای باز اجرا کردیم و هر یک مخاطبان خودرا هم داشتیم. یعنی اگر شرایط برای اجرا در فضای باز فراهم باشد، تماشاگران برای تماشای آثار مورد علاقه­ خود به تالارهای نمایش می آیند، ولی مساله این است که مدیریت فعلی تئاتر کشور اساساً تمایلی به برنامه ریزی ندارد.
او با اشاره به سالهای آغازین فعالیت خود در تئاتر یادآوری می کند: امسال چهلمین سال فعالیت من در تئاتر است. اردیبهشت سال ۱۳۶۰ نمایشنامه «سرود سرخ برادری» را چاپ کردم. یعنی درست ۴۰ سال پیش و به شما بگویم در این سال ها مدیریت هیچ دوره ای را مانند دوره فعلی، تا به این اندازه بی برنامه و بی انگیزه ندیدم. در صورتیکه می شد در همین مقطع هم برای تئاتر برنامه ­ریزی کرد. صدها راه وجود داشت برای بردن تئاتر به خانه های مردم.
این مدرس تئاتر ادامه می دهد: می شد مکان هایی برای ضبط تئاتر در نظر گرفت و بوسیله رایزنی با شبکه ­ نمایش خانگی، کارهای ضبط شده را به تماشاگران ارائه داد. حتی اگر فقط درصدِ کوچکی از گروه محدود تماشاگرانِ تئاتر از این آثار استقبال می کردند، باز هم هزینه های تولید نمایش در این بستر تامین می شد. درست است که نمایش های ضبط شده به اندازه سریال های آقای مدیری تماشاگر نخواهند داشت ولی به هر حال، اگر همه چیز با متر و معیار سوداگری سنجیده نشود، گروهی از مخاطبان تئاتر این آثار را خواهند دید. در کنار این تدابیر می شد اجراهایی در فضای باز تدارک دید، ولی متاسفانه هیچ اراده ای برای انجام این امور وجود ندارد.
او با ابراز تاسف از وضعیت اقتصادی جامعه تئاتری می افزاید: مدیران فعلی تئاتر هیچ طرح و ایده ای ندارند. وضعیت تئاتر و معیشت هنرمندان آن سر سوزنی برای شان مهم نیست. همه کسانی که در این ۴۰ سال تئاتر کار کرده اند، زندگی شاهانه ای نداشته اند ولی با همین آب باریکه درآمدهای تئاتر روزگار خودرا می ­گذرانده اند، اما این مدیران در این دوران دشوار هیچ کوششی نکردند. تنها راهکارشان این است که هر از چندی سالن های نمایش را باز کنند و پس از مرگ هر هنرمند بر اثر کرونا دو خط تسلیت بنویسند. در طول این مدت برای پشتیبانی از نمایش هایی که گاه گاهی روی صحنه رفتند، حتی یک بیلبورد یا امکان تبلیغ نگرفتند، در صورتیکه می توانستند بوسیله مذاکره با سازمان زیباسازی بیلبورد رایگان بگیرند. می شد ده ها برنامه دیگر داشت برای گروه های جوان، پرانرژی و باانگیزه که در طول این مدت، علاقه مندی خودرا به اجرای نمایش نشان داده اند و در سخت ترین روزها روی صحنه رفته اند. می­ شد امکانی را به وجود آورد که این گروه­ ها پا بگیرند و فضای کار مناسبی داشته باشند. همه حقیقت این است که مسئولان فرهنگی و هنری ذره­ ای دل شان با فرهنگ و هنر نیست. حقوق شان را می­ گیرند و می خواهند این دوره را بی مشکل و بی دردسر بگذرانند و بروند پی تخریب یک نهاد یا سازمان هنری دیگر.
رحمانیان در آخر با اشاره به تداوم همه گیری کرونا تا آخر سال اینگونه اظهارنظر می کند: سیستم قطره چکانی واکسیناسیون نشان میدهد تا آخر سال همچنان درگیر کرونا خواهیم بود. مدیران هنری هم این مساله را می دانستند و می توانستند دست کم برای هنرهای نمایشی امسال برنامه ریزی کنند ولی ترجیح دادند خودرا به دردسر نیندازند و به بهانه­ تعطیلی تئاتر در دوره­ کرونا هیچ کاری نکنند. با چند بخشنامه و یکی دو جشنواره حقوق شان را مثلاً حلال کنند و از حال بچه های تئاتر غافل باشند، از حال و روز جوانانی که عاشقانه روی صحنه و پشت صحنه کار می کنند، از بازیگران گرفته تا دستیاران کارگردان و تولید و گریم و صحنه و لباس و روابط عمومی. کسانی که سخت ترین روزها را می گذرانند و هیچ راهکاری از طرف این «مدیرانِ بی خیال» برای اشتغال و کسب درآمد آنان وجود ندارد. این وضعیت تنها تاسف برانگیز و دردناک نیست؛ آیینه تمام نمای روزگاری است که در آن به سر می ­بریم.




منبع:

1400/02/24
22:02:22
5.0 / 5
1363
تگهای خبر: بازی , تولید , جوانان
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۱
بازی اندروید